Dohoda o uchovávání telekomunikačních dat na obzoru

16.09.2005
Proti předpisu o uchovávání údajů o telefonických hovorech, SMS zprávách a e-mailech protestují zástupci průmyslu. Považují připravovaná pravidla za příliš nákladná.

Ještě do konce letošního roku by měla Evropská unie dospět k dohodě o tom, za jakých podmínek bude uchovávat telekomunikační data. Ta je součástí unijní strategie boje s terorismem. Proti předpisu o uchovávání údajů o telefonických hovorech, SMS zprávách a e-mailech protestují zástupci průmyslu. Ti považují připravovaná pravidla za příliš nákladná a stěžují si u Evropské komise. Podobně protestují organizace na ochranu lidských práv, podle kterých jde o zásah do svobod občanů. „Myslím si, že jsme většinově dospěli aspoň k určitým lhůtám, jak dlouho data uchovávat,“ citovala ČTK českého ministra vnitra Františka Bublana. Shoda panuje na dvanácti měsících. Diskuse ohledně nákladů a rozsahu uchovávaných dat budou ale ještě pokračovat.

Odhady o výši nákladů se mezi telekomunikačními společnostmi v Evropské unii liší, a to i o několik řádů. Zatímco například němečtí zástupci telekomunikačního sektoru hovoří o stamilionech eur, Nizozemsko odhaduje náklady na statisíce, Velká Británie mluví o milionech. „V Británii jsme vytvořili ve spolupráci s hlavním poskytovatelem telekomunikačních služeb systém na uchovávání dat v délce 12 měsíců s náklady ve výši 1,2 milionu eur. Když to porovnáme s obvyklými soudními výlohami souvisejícími s jediným případem vraždy, které činí více než půl milionů eur, jde o přijatelné náklady,“ prohlásil britský ministr vnitra Charles Clarke.

Některým se také nelíbí rozsah uchovávaných dat. Poukazují na to, že by se neměly například zaznamenávat neúspěšné hovory. Podle Clarka však firmy často uchovávají tyto informace už dnes pro vlastní účely. „Takže vše, co je nyní požadováno, je pouze fakt, aby tato data byla k dispozici a byla vymahatelná podle národního práva,“ uvedl.

Sdílet tento příspěvek