Centeno ocenil zájem Chorvatska o ERM-2

09.07.2019
Euroskop, čtk

Rozhodnutí Chorvatska zapojit se do mechanismu směnných kursů ERM-2 je dokladem toho, že eurozóna je vnímána jako vhodné ukotvení stability a růstu evropských zemí a že dál přitahuje nové členy. Po pondělním jednání ministrů financí zemí, které euro používají, to novinářům řekl šéf této takzvané euroskupiny Mario Centeno.

Země Evropské unie, kam Chorvatsko vstoupilo v roce 2013, musí být součástí mechanismu ERM-2 nejméně dva roky, než přijme euro za svou měnu. Vláda v Chorvatsku doufá, že do ERM-2 vstoupí někdy v příštím roce. Podle letošního průzkumu chorvatské centrální banky podporuje přijetí eura 52 procent Chorvatů, zatímco 40 procent je proti.

Ministři zemí eurozóny dnes podle Centena uvítali závazky Záhřebu týkající se chystaných změn v bankovním dohledu a užší spolupráce s Evropskou centrální bankou (ECB) v tomto ohledu, zlepšení kvality práce příslušných úřadů a prostředí pro podnikatele.

„To vše je zásadní pro hladký vstup a účast v mechanismu ERM-2. A ukazuje to na odhodlání Chorvatska stát se součástí rodiny států s eurem,“ upozornil šéf jednání ministrů financí zemí eurozóny. Očekáváním euroskupiny je, že Chorvatsko se stane členem ERM-2 ve stejnou chvíli, jako vstoupí do bankovní unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek