Dombrovskis: Letos i v roce 2020 poroste ekonomika celé EU-27

10.07.2019
Euroskop, čtk

V letošním a příštím roce poroste hospodářství všech členských zemí Evropské unie. S odvoláním na letní makroekonomickou prognózu Evropské komise, která má být zveřejněna ve středu, to dnes v Bruselu novinářům řekl místopředseda komise pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis.

„Jsou to dobré zprávy, ale úroveň růstu se stát od státu liší a především vidíme hromadící se vnější rizika,“ řekl Dombrovskis po úterním jednání ministrů financí členských zemí bloku. Konkrétní čísla místopředseda komise zveřejňovat nechtěl.

Pokud se externí rizika naplní, je podle něj možné, že hospodářství členů evropského bloku budou „podrobena zkoušce“. Právě proto Evropská komise dál vybízí členské státy unie k potřebným strukturálním reformám, které by měly posílit odolnost jejich ekonomik.

Evropská komise svou prognózu publikuje třikrát do roka. V té poslední, zveřejněné v dubnu, proti své únorové předpovědi mírně snížila odhad letošního růstu ekonomiky eurozóny i celé unie. Uváděla tehdy, že v EU se měl letos hrubý domácí produkt (HDP) zvýšit o 1,4 procenta a v eurozóně o 1,2 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek