EU prověří Amazon, zda neporušuje pravidla hospodářské soutěže

18.07.2019
Euroskop, čtk

Evropské dozorčí orgány prověří, zda Amazon neporušuje pravidla hospodářské soutěže. S americkým internetovým prodejcem zahájí oficiální šetření, uvedla ve středu Evropská komise. EK chce zjistit, zda se společnost chová legálně při zacházení s obchodníky, kteří své zboží jejím prostřednictvím nabízejí.

Příjmy ze zboží nabízeného třetími stranami činí podle Amazonu již 58 procent jeho hrubých tržeb. Pokud Evropská komise pochybení ze strany firmy zjistí, hrozí jí miliardová pokuta. Změnu postoje vůči třetím stranám nařídil dnes americkému internetovému gigantu již německý úřad pro kontrolu hospodářské soutěže.

EK se při svém šetření zaměří na dohody, které Amazon uzavírá s firmami, jež výrobky na jeho platformě Marketplace nabízejí. Ty mu umožňují analyzovat a využívat takto získané údaje, což podle komise může ohrožovat hospodářskou soutěž, protože to firmě nad těmito obchodníky poskytuje tržní výhodu. Amazon totiž vystupuje v dvojí roli – jako nákupní platforma a prodejce zároveň.

Je to sice poprvé, co se EK přímo zaměří na online retailový obchodní model Amazonu, společnost ale už byla v EU vyšetřována dvakrát, a to kvůli daním a kvůli praktikám připrodeji elektronických knih.

Amazon již uvedl, že bude s vyšetřovateli plně spolupracovat. Jak dříve napsala agentura Bloomberg, v konečném důsledku by šetření mohlo vést ke změně způsobu fungování firmy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek