Evropské akcie kvůli sporu USA s Čínou klesly nejníže za 2 měsíce

06.08.2019
Euroskop,ČTK

Evropské akcie se dnes kvůli obavám z eskalace obchodního sporu mezi Spojenými státy a Čínou propadly na dvouměsíční minimum. Panevropský akciový index STOXX 600 ztratil 2,31 procenta a obchodování uzavřel na 369,43 bodu. Výrazně oslabují rovněž akciové trhy ve Spojených státech, Dow Jonesův index tak sestoupil pod 26.000 bodů.

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek oznámil, že od 1. září zavede dodatečné desetiprocentní clo na zboží z Číny, jehož roční dovoz do Spojených států dosahuje 300 miliard dolarů (sedm bilionů Kč). Čína dnes v reakci na toto clo umožnila oslabení domácí měny na nejnižší úroveň za více než deset let, což Trump označil za měnovou manipulaci.

„Vzniká dodatečný tlak na globální akciové trhy, protože Čína se zjevně nevzdává,“ uvedl podle agentury Reuters analytik Andre Bakhos ze společnosti New Vines Capital. „Tato nejistota se nikomu nelíbí,“ dodal.

Výrazný pokles dnes zaznamenaly například akcie výrobců luxusního zboží, kteří vytvářejí značnou část svých příjmů v Číně. Akcie luxusního gigantu LVMH a výrobců hodinek Richemont a Swatch utrpěly ztráty v rozsahu od čtyř do sedmi procent.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, kolem 19:00 SELČ ztrácel zhruba 2,8 procenta. Obdobný pokles vykazoval také širší index S&P 500 a index technologického trhu Nasdaq si odepisoval dokonce 3,4 procenta.

Index šanghajské akciové burzy Shanghai Composite se dnes snížil o 1,62 procenta a obchodování zakončil na 2821,50 bodu. To představuje jeho nejnižší závěrečnou hodnotu od února.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek