ECB znepokojují vyhlídky ekonomiky, chystá balíček opatření

23.08.2019
Euroskop, čtk

Představitelé Evropské centrální banky (ECB) se obávají, že hospodářský růst je ještě slabší, než se původně předpokládalo. Nejlepší způsob, jak bojovat proti zpomalení, nabízí balíček opatření, kam patří další snížení úroků či nové nákupy dluhopisů. Vyplývá to ze zápisu z červencového zasedání měnového výboru, který ve čtvrtek ECB zveřejnila.

Vzhledem k tomu, že růst a inflace několik měsíců zpomaluje, šéf ECB Mario Draghi, přislíbil více stimulů již v září a následný příliv nepříznivých údajů od poslední schůzky důvody pro podporu ekonomiky jen posílil.

Na zasedání byly na stole možnosti, které zahrnují kombinaci snížení úrokových sazeb, nákupů dluhopisů a změn v pokynech k úrokovým sazbám. Banka by také mohla nabídnout větší podporu bankovnímu sektoru, který přenáší politiku ECB do reálné ekonomiky. „Byl vyjádřen názor, že různé možnosti by měly být vnímány jako balíček, tedy kombinace nástrojů se značnou doplňkovostí a synergiemi,“ uvedla ECB. „Zkušenost ukázala, že balíček, jako je kombinace snížení sazeb a nákupů dluhopisů, je účinnější než sled selektivních kroků,“ dodala.

S ohledem na nové údaje bankéři na červencovém zasedání rovněž vyjádřili obavy z vývoje ekonomiky, přičemž problémy vně eurozóny hrozí nakazit její ekonomiku.

„Rizika zpomalení se stala všudypřítomná a jejich přetrvávání by v konečném důsledku mohlo vyžadovat také revizi základního scénáře růstu,“ uvedla ECB.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek