Rozdíly příjmů v EU jsou až šestinásobné

21.09.2005
Nejnižší příjmy měli obyvatelé polské oblasti Lubelskie, a to 4439 eur ročně. Naopak nejvyšší příjmy 27.754 eur vykazují domácnosti v britském hlavním městě Londýně.

Příjmy domácností se mezi jednotlivými regiony Evropské unie velmi liší. Nejnižší příjmy měli v roce 2002 obyvatelé polské oblasti Lubelskie, a to 4439 eur ročně. Naopak nejvyšší příjmy 27.754 eur vykazují domácnosti v britském hlavním městě Londýně. Vyplývá to z nové studie statistického úřadu Eurostat.

Z regionů nových členských zemí EU si vede nejlépe Praha, kde průměrný roční příjem činí 14.500 eur. Tato částka je ovšem stále mírně pod průměrem EU. V drtivé většině regionů z desítky unijních nováčků nedosahují příjmy domácností ani poloviny unijního průměru.

Studie ale i přes tyto nepříznivé údaje ukázala, že se rozdíly mezi nejbohatšími a nejchudšími oblastmi EU začínají mírně snižovat. V roce 1999 byl rozdíl mezi nejchudší a nejbohatší oblastí více než sedminásobný, v současné době „pouze“ šestinásobný. Za tímto pozitivním trendem stojí především rychlý růst chudých regionů Polska a pobaltských zemí.


Přední příčky v žebříčku příjmů ovládla velká města západní Evropy – Londýn, Paříž, Brusel, Vídeň, Madrid či Stockholm. Vysoké příjmy mají i domácnosti v západním Nizozemsku, Severní Itálii, Badensku-Würtenbersku nebo Bavorsku.
Bohatství a chudoba ovšem není vždy ovlivněna výší HDP. Například hrubý domácí produkt Prahy dosahuje přes 130 procent unijního průměru, ale platy zůstávají podprůměrné. HDP pro Prahu je totiž vypočítáváno na jiném základě než v jiných oblastech. Výpočet HDP zahrnuje všechny firmy registrované v dané oblasti, bez ohledu na to, zda v regionu skutečně působí.

A právě v Praze má řada českých firem pouze sídlo, ale ve skutečnosti působí třeba ve Středočeském kraji nebo jinde v republice. Pražskou adresu pak volí kvůli prestiži, nebo kvůli finančním úřadům.

Sdílet tento příspěvek