Brusel plánuje podstatně rozšířit dopravní sítě

21.09.2005
Bruselská expertní skupina, zaměřená na dopravu, na svém jednání definovala pět základních dopravní os, které by měly být v nejbližší budoucnosti vybudovány.

V Bruselu v minulých dnech zasedala za dohledu zástupců Evropské investiční banky, Evropské banky pro obnovu a rozvoj a Světové banky expertní skupina zabývající se dopravním spojením mezi členskými státy EU a sousedícími zeměmi. Hlavním cílem skupiny, které předsedá bývalá místopředsedkyně Evropské komise Loyola de Palacio, je definování a vytvoření přednostních dopravních spojení mezi hlavními transevropskými dopravními osami a nejrůznějšími regiony ležícími mimo Evropskou unii.

Skupina se na jednání zabývala konkrétními projekty, které předložili zástupci 26 států ležících mimo EU (např. Albánie, Běloruska, Chorvatska, Bosny a Hercegoviny, Egypta, Izraele, Jordánska, Libanonu, Norska, Švýcarska, Turecka a Ukrajiny). K jejich předložení byly tyto státy vyzvány na předešlém plenárním zasedání v červenci 2005. Na základě návrhů bylo definováno 5 základních dopravních os, které by měly být v nejbližší budoucnosti vybudovány. Patří mezi ně:

– osa spojující Baltské moře, Atlantik, Středozemní a Černé moře a státy ležící v mořích, počítá se s jejím rozšířením také přes Suez, Rudé moře až k Pacifiku;

– severní osa spojující severské země EU s Ruskem;

– centrální osa by měla spojit centrum EU s Ukrajinou a dále až s Černým mořem;

– jihovýchodní osa by měla vést středem EU přes Balkán a Turecko na Kavkaz, Kaspické a Rudé moře a později také až k Perskému zálivu;

– jihozápadní osa by měla spojit EU s Marokem a v delší časové perspektivě také s Egyptem a dalšími africkými zeměmi.

Komise chce vybudování dopravní tras financovat z poplatků za použití těchto dopravních sítí a také počítá se zapojením soukromého sektoru. Skupina má nyní za úkol připravit závěrečnou zprávu, která by měla být podle místopředsedy Evropské komise zodpovědného za dopravu, Jacques Barrota, vyhotovena nejpozději na podzim 2005.

Sdílet tento příspěvek