EK komise navrhla zpřísnění kontrol na letištích

22.09.2005
Důvodem jsou zjištěné nedostatky v současném systému ochrany, který EU přijala po teroristických útocích na USA z září 2001.

Evropská komise chce kvůli trvajícím rizikům terorismu zpřísnit letecké kontroly. Důvodem jsou zjištěné nedostatky v současném systému ochrany, který EU přijala po teroristických útocích na USA z 11. září 2001. Nové opatření by mělo podle EK přispět k harmonizaci leteckého dozoru.

Evropská komise provedla od loňského února 40 kontrol a zjistila nedostatky v ochraně bezpečnosti. Proto se rozhodla pro revizi pravidel.“Ochrana letecké dopravy před teroristickými útoky od roku 2001 podstatně vzrostla. Nová pravidla nám však umožní být více efektivní a reagovat pružněji na hrozby, které se neustále mění,“ řekl komisař pro dopravu Jacques Barrot.

Komise například plánuje například zvýšit kontrolu leteckého provozu z třetích zemí. Nynější návrh vychází ze zprávy Komise z roku 2002 a také z výše zmíněných inspekcí. Z nich vyplývá, že se bezpečnost letecké dopravy v poslední letech sice zvyšuje, ale přesto existují určité nedostatky. Proto Komise definovala tři základní oblasti, které by měly být podle jejího názoru zlepšeny.

V prvé řadě Komise navrhuje zlepšit účinnost a rychlost reakce na možné ohrožení. K tomu chce využít především nové technologie. Druhou oblastí, která by měla být zlepšena, je podle Komise vyjasnění požadavků na pasažéry, jež by přineslo zjednodušení celého systému. Poslední definovanou nápravu představuje doplnění současné legislativy, která se zabývá leteckou přepravou.

Současná společná pravidla spočívají především v kontrole pasažérů a používání detektorů, které by měly odhalit případné zbraně. Komise chce nyní tyto standardy rozšířit i na leteckou přepravu zboží, na ochranu bezpečnosti za letu a zlepšit spolupráci na bezpečnostních opatřeních se státy mimo EU.

Sdílet tento příspěvek