Internetových domén .eu bude velké množství

23.09.2005
Jen během prvního roku si zájemci v Evropě podle odborníků zaregistrují jeden až jeden a půl milionu internetových domén s novou koncovkou .eu.

Zhruba desetinu až pětinu z tohoto počtu budou tvořit tzv. přednostní registrace úřadů a firem, které mají na domény zvláštní nárok. Celkový počet domén bude podle ředitele jednoho z největších registrátorů v ČR Active 24 Karla Umlaufa v řádech několika milionů. Odhad zájmu o doménu s touto koncovkou vidí někde mezi doménami .net (6,2 milionů registrací) a .info (3,6 milionů registrací). Domén s koncovkou .cz existuje asi 200.000. Nejrozšířenější doménou je .com (40 milionů registrací).

Domény s koncovkou .eu se mají spustit začátkem příštího roku. Doménu bude možné si zaregistrovat již dříve (datum bude známé do měsíce). Takzvané přednostní registrace se však mohou zúčastnit např. státní úřady či společnosti a fyzické osoby, které vlastní ochranné a obchodní známky a jiná práva. Oprávněnost jejich nároku bude ověřovat společnost PriceWaterhouseCoopers.
Žádost o přednostní registraci bude možné podat pouze prostřednictvím akreditovaných registrátorů. V ČR je to nyní devět společností.

Poté, co EURid (sdružení pro správu domény .eu na evropské úrovni) obdrží elektronickou objednávku od registrátora, kontaktuje e-mailem koncového žadatele o doménu a požádá ho o zaslání fotokopií dokumentů, podle kterých má žadatel na dané jméno nárok. E-mail žadateli bude obsahovat o informace o pořadí přijetí žádosti k dané doméně.
Na všechny registrace se bude vztahovat pravidlo „kdo dřív přijde, ten dřív bere“. Registrace jedné domény .eu bude stát více než deset eur (300 Kč). Přesně za tuto částku totiž bude EURid registraci nabízet komerčním registrátorům.
Čeští zájemci o předběžnou bezplatnou registraci domén s koncovkou .eu projevovali největší zájem o doménu sex.eu, druhou nejžádanější je shop.eu.

Sdílet tento příspěvek