Riziko recese v Evropě je podle viceprezidenta ECB velmi nízké

15.11.2019
Euroskop, ČTK

Pravděpodobnost, že evropská ekonomika vstoupí do recese, je velmi nízká. Uvedl to ve čtvrtek viceprezident Evropské centrální banky (ECB) Luis De Guindos. Zároveň však vyzval vlády členských zemí eurozóny ke stimulaci hospodářského růstu.

ECB se v září rozhodla podpořit ekonomiku eurozóny snížením depozitní úrokové sazby hlouběji do záporného pásma a obnovením nákupů dluhopisů. De Guindos ve čtvrtek nicméně upozornil, že slabý růst ekonomiky nelze řešit pouze prostřednictvím měnové politiky.

„Centrální bankéři nejsou všemocní. Nemáme kámen mudrců. Nemůžeme vyřešit všechny problémy světové ekonomiky,“ prohlásil.

Statistický úřad Eurostat ve čtvrtek potvrdil, že hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 0,2 procenta, což je stejným tempem jako ve druhém kvartálu. HDP Německa, které je největší ekonomikou eurozóny, vzrostl o 0,1 procenta po poklesu 0,2 procenta ve druhém čtvrtletí. Německo se tak těsně vyhnulo recesi, která je obvykle definována jako dvě čtvrtletí ekonomického poklesu za sebou.

Viceprezident ECB: Evropa zaostává za potenciálem

De Guindos ve čtvrtek uvedl, že hospodářský růst v Evropě zaostává za svým potenciálem. Varoval i před rizikem, že Evropa by bez stimulačních opatření mohla podobně jako Japonsko čelit dlouhotrvajícímu období s pomalým hospodářským růstem a nízkou inflací.

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý týden varoval Evropu, aby si připravila nouzové plány pro případ silného útlumu ekonomiky. Evropské hospodářství podle MMF čelí více rizikům a měnová politika už své nástroje vyčerpala. Fond předpokládá, že hospodářský růst v Evropě letos zpomalí na 1,4 procenta z loňských 2,3 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek