USA pohrozily EU zvýšením cel kvůli sporu kolem Airbusu

03.12.2019
Euroskop,ČTK

Spojené státy by mohly přikročit ke zvýšení i rozšíření cel, která v říjnu zavedly na zboží z Evropské unie v reakci na nezákonné subvencování výrobce letadel Airbus. Uvedl to Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR) po pondělním verdiktu Světové obchodní organizace (WTO), podle kterého EU subvencování Airbusu ještě zcela neukončila.

USTR uvedl, že USA vzhledem ke zprávě WTO a k nedostatku pokroku při řešení sporu zváží zvýšení celních sazeb i uvalení cel na další produkty z EU. WTO v říjnu povolila Spojeným státům uvalit jako odvetu za subvencování Airbusu cla na zboží z Evropské unie v objemu až 7,5 miliardy dolarů (zhruba 174 miliard Kč) ročně. Washington následně zavedl cla deset procent na velká civilní letadla a 25 procent na vybrané zemědělské a průmyslové zboží.

EU podle pondělní zprávy WTO neuskutečnila všechny potřebné kroky k tomu, aby zabránila poškozování amerického výrobce letadel Boeing, a nadále subvencuje letouny Airbus A380 a A350. Airbus nicméně uvedl, že objem zboží podléhajícího americkým clům by se měl snížit o zhruba dvě miliardy dolarů, protože WTO ve zprávě dospěla k závěru, že újma působená Boeingu je menší než v minulosti. Podle USTR však k žádnému snížení není důvod.

Spojené státy a Evropská unie se od roku 2004 u WTO navzájem obviňují z nelegální podpory svých výrobců letadel Boeing a Airbus. Na obou stranách bylo zjištěno, že v rozporu s pravidly WTO výrobci letadel dostávají finanční podporu s cílem zajistit jim výhodnější pozici na trhu.

Obě strany se následně začaly připravovat na případné uvalení cel, která by byla odvetou za škody vzniklé v důsledku subvencí. Plány EU na zavedení cel na americké zboží WTO ještě posuzuje, rozhodnutí se očekává začátkem příštího roku.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek