Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se zvýšila

09.12.2019
Euroskop, čtk

Důvěra investorů v ekonomiku eurozóny se v prosinci druhý měsíc za sebou zvýšila a dostala se na nejlepší úroveň za více než půl roku. Čím dál více investorů se přitom domnívá, že ekonomika bude těžit ze stimulačních opatření a vyhne se recesi. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti Sentix.

Index důvěry investorů v prosinci vzrostl na 0,7 bodu z listopadových minus 4,5 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od letošního května. Dílčí index ekonomických vyhlídek vystoupil dokonce na nejvyšší úroveň od loňského března.

„Čím dál více investorů je přesvědčeno, že hospodářství eurozóny má to nejhorší za sebou a že ekonomiku v příštích měsících podpoří impulzy od centrální banky,“ uvedl Patrick Hussy ze společnosti Sentix, kterého citovala agentura Reuters. K optimismu investorů podle něj přispívá rovněž hospodářský růst v Asii.

Hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny se v letošním třetím čtvrtletí zvýšil o 0,2 procenta, což bylo stejným tempem jako ve druhém kvartálu. Evropská centrální banka (ECB) se v září rozhodla podpořit ekonomiku eurozóny snížením depozitní úrokové sazby hlouběji do záporného pásma a obnovením nákupů dluhopisů. Podle analytiků se navíc zvyšuje očekávání, že vlády v eurozóně podpoří ekonomiku rozpočtovými opatřeními.

Viceprezident ECB Luis De Guindos minulý měsíc uvedl, že riziko hospodářské recese v eurozóně je velmi nízké. Upozornil však, že slabý růst ekonomiky nelze řešit jen prostřednictvím měnové politiky. „Je jasné, že měnová politika by mohla dosáhnout svých cílů rychleji a s menšími vedlejšími efekty, pokud by růst zároveň s ní podporovala také další opatření,“ uvedla v nedávném projevu nová šéfka ECB Christine Lagardeová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek