ECB podle očekávání nechala měnovou politiku beze změny

12.12.2019
Euroskop, čtk

Evropská centrální banka (ECB) dnes podle očekávání ponechala svou měnovou politiku včetně úrokových sazeb beze změny. Dnešní zasedání Rady guvernérů bylo první, kterému předsedala nová prezidentka Christine Lagardeová.

Trhy se nyní soustředí na tiskovou konferenci Lagardeové, která představí nové ekonomické prognózy a mohla by poskytnout informace o širší politice banky pod svým vedením. Lagardeová slíbila důkladné posouzení činnosti ECB, včetně zvážení změny některých základních bodů, jako inflačního cíle či způsobu boje se změnami klimatu. Přezkum by měl začít příští rok.

V září ECB snížila svou depozitní úrokovou sazbu o 0,1 procentního bodu na nové minimum minus 0,5 procenta. Zároveň oznámila, že od listopadu obnoví nákupy dluhopisů, a to v objemu 20 miliard eur (zhruba 510 miliard Kč) měsíčně.

V dnešním prohlášení měnový výbor uvedl, že úrokové sazby zůstanou na současných nebo nižších úrovních, dokud se výhled inflace stabilně nepřiblíží dostatečně blízko k cíli, tedy ke dvěma procentům. Analytici upozornili, že nové prohlášení ECB se neliší od prohlášení zveřejněného po minulém zasedání měnového výboru, což naznačuje, že Lagardeová je spokojená s postojem svého předchůdce, napsala agentura Reuters.

Lagardeová se funkce ujala 1. listopadu. Předtím působila jako šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) a v minulosti rovněž řídila francouzské ministerstvo financí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek