Summit EU vyzval k další práci na měnové unii

13.12.2019
Euroskop, čtk

K dokončení současných kroků ke hlubší hospodářské a měnové unii dnes vyzvali prezidenti a premiéři zemí EU. Na bruselském summitu zhodnotili pokračující reformu záchranného mechanismu eurozóny (ESM) či návrh základních parametrů takzvaného rozpočtu eurozóny.

Podle předsedy Evropské rady Charlese Michela musí země platící eurem zajistit posílení globální role společné měny.

„Je důležité, abychom pokračovali ve snahách, které posunou bankovní unii vpřed,“ prohlásil po jednání Michel. Unijní lídry o novinkách, které v jednání o základních pilířích měnové unie přinesly poslední měsíce, informoval šéf euroskupiny Mario Centeno.

Zásadním sporným bodem zůstává společný systém pojištění vkladů označovaný zkratkou EDIS. Na jeho obrysech se zejména kvůli rozdílným pohledům Německa a Itálie zatím zemím platícím eurem nepodařilo shodnout. Podle Centena proto budou diskuse pokračovat v příštím roce.

Základní obrysy rozpočtu eurozóny

Summit zhodnotil i základní obrysy takzvaného rozpočtu eurozóny, na nichž se v říjnu dohodli ministři financí. Podle Michela patří Rozpočtový nástroj pro konvergenci a konkurenceschopnost (BICC) k důležitým pilířům budoucího fungování eurozóny, podobně jako reformovaný záchranný mechanismus. Objem BICC má podle dohody dosahovat přibližně 20 miliard eur (550 miliard korun), které budou z větší části určeny k financování projektů podporujících růst. Lídři vyzvali členské země, aby co nejdříve dohodly podrobnosti o zdrojích jeho financování.

Evropský stabilizační mechanismus (ESM) je mezivládní nástoj, který může být v případě nutnosti využit na pomoc zemím s eurem, které se dostanou do problémů ohrožujících potenciálně finanční stabilitu celé eurozóny. V srpnu 2018 například skončil poslední záchranný program ESM pro Řecko, mechanismus má ale k dispozici i některé další nástroje.

Summit vyzval k dokončení reformy mechanismu už letos v červnu. Zejména kvůli obavám Itálie spojeným s navrhovanými pravidly pro restrukturalizaci dluhu se však konečné dohody zatím nepodařilo dosáhnout. Centeno prohlásil, že ji očekává začátkem příštího roku.

Pokračování v diskusi

Unijní lídři se shodli na tom, že ve všech zmíněných bodech by členské státy měly pokračovat v diskusi. Summit se k jejich hodnocení má vrátit nejpozději v červnu příštího roku.

„Je jasné, že potřebujeme silnější euro,“ konstatovala předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, podle níž se na potřebě posílení vlivu společné měny shodla většina lídrů. Německá politička dodala, že vedle zmíněných kroků musí EU dokončit i unii kapitálových trhů, která usnadní fungování malým a středním firmám.

Eurosummitu byli přítomni představitelé 27 unijních zemí, ačkoli se týkalo především eurozóny, tedy 19 států platících společnou měnou. Podle českého premiéra Andreje Babiše se dnes objevily i návrhy, aby se vrcholné schůzky konaly v uzavřeném formátu bez států s vlastní měnou, pro ČR má však velký význam, aby byla přítomna.

„Výměna informací je důležitá,“ prohlásil Babiš, podle něhož může Praha prezentovat ostatním zemím své hospodářské pokroky. Premiér také zopakoval, že pokud eurozóna chce vlastní rozpočet, tak země mimo eurozónu by chtěly v příštím víceletém rozpočtu EU také zohlednit své požadavky.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek