Evropské akcie letos vzrostly nejvíce od krize v roce 2009

02.01.2020
Euroskop, ČTK

Evropské akcie poslední den v roce sice mírně oslabily, za celý rok však zaznamenaly nejvyšší růst od finanční krize 2009. Panevropský index STOXX 600 v úterý mírně klesl o 0,1 procenta na 415,84 bodu, od počátku roku však vzrostl o 23 procent, napsala agentura Reuters.

Nálada investorů se zlepšila hlavně v prosinci díky průlomu v obchodním jednání mezi Spojenými státy a Čínou a naději na hladší odchod Británie z Evropské unie. Globálním akciovým trhům pomohla také relativně uvolněná měnová politika nejvlivnějších světových centrálních bank a silné ekonomické ukazatele.

Protože detailnější údaje o počáteční obchodní dohodě mezi USA a Čínou zatím nejsou známé, využili investoři poslední letošní obchodní den k úpravě svých pozic pro rok 2020 a k realizaci zisků po prosincovém růstu indexu na nový rekord, uvádějí analytici. To způsobilo dnešní mírný pokles.

Podle analytiků je vývoj evropských akcií v roce 2020 zatím nejasný také kvůli brexitu. Již je téměř jisté, že Británie opustí EU 31. ledna. Není však patrné, jak budou vypadat obchodní vztahy mezi Británií a EU, a stále hrozí odchod Britů z evropského bloku bez dohody.

Investoři budou také tento rok sledovat ekonomický vývoj v Německu. Loni se největší evropská ekonomika ocitla na pokraji recese.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek