Největší evropské ekonomiky ztrácí konkurenceschopnost

30.09.2005
Podle Zprávy o globální konkurenceschopnosti, vydané Světovým ekonomickým fórem, ztrácí šest největších ekonomik v EU svoji konkurenceschopnost.

Podle Zprávy o globální konkurenceschopnosti, vydané Světovým ekonomickým fórem, ztrácí šest největších ekonomik v EU svoji konkurenceschopnost.
Prvních pět míst pomyslného žebříčku nejvíce konkurenceschopných ekonomik na světě zůstalo proti minulému roku nezměněno. Nejvíce konkurenceschopnou ekonomiku má opět Finsko, následují USA, Švédsko, Dánsko a Tchajwan.

Největší ekonomiky Evropské unie v hodnocení poklesly. Británie a Německo jsou sice stále v první patnáctce, ale obě země ztratily dvě místa (na 13. a15.). Španělsko a Francie jsou na 29. a 30.místě (což znamená pokles proti loňskému 23. a 27. místu). Itálie se nedokázala dostat ze 47. místa, jen o místo za ní se nachází africká Botswana.

Z nových členských zemí je stále nejvíc konkurenceschopné Estonsko. Nejhůř je na tom Polsko, které ale dokázalo postoupit z 60.místa na 51. Česká republika se proti minulému roku vyšplhala o dvě příčky na 38. místo, Slovensko se stejným tempem posunulo na 41. příčku.

Žebříček je sestavovaný na základě průzkumu 11 000 podnikatelských lídrů v 117 zemích světa. Zpráva odráží široké spektrum faktorů ovlivňujících ekonomiku zemí, včetně makroekonomického prostředí, veřejných institucí a technologických inovací. Její součástí jsou i eseje několika předních expertů.

Sdílet tento příspěvek