Nálada britského finančního sektoru se po čtyřech letech zlepšila

13.01.2020
Euroskop, čtk

Nálada v britském finančním sektoru se v loňském čtvrtém čtvrtletí poprvé za poslední čtyři roky zlepšila. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který provedlo Sdružení britského průmyslu (CBI) a poradenská společnost PricewaterhouseCoopers (PwC). V britském finančním sektoru panuje nejistota od referenda z června 2016, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod své země z Evropské unie.

„První náznaky optimismu představují významný obrat,“ uvedl Andrew Kail z PwC.
Průzkum mezi 94 bankami, pojišťovnami a investičními společnostmi se navíc uskutečnil ještě před prosincovými parlamentními volbami, ve kterých utrpěli debakl opoziční labouristé slibující zavedení nových daní na finanční služby.

Volby vyhráli konzervativci premiéra Borise Johnsona, který prosazuje brzký brexit. Země by měla z EU vystoupit na konci tohoto měsíce. Výsledek voleb vedl ke zlepšení podnikatelské i spotřebitelské důvěry díky nadějím, že ukončí tříletou politickou nejistotu a umožní spořádaný odchod Británie z EU.

Finanční sektor nicméně stále čeká na to, jaké bude mít v budoucnu podmínky pro přístup na unijní trh. Hlavní ekonomka CBI Rain Newtonová-Smithová uvedla, že vláda musí učinit vše, co je v jejích silách, aby finanční sektor podpořila.
Brexit vyvolal obavy z přesunu tisíců pracovních míst v odvětví z Británie do jiných evropských zemí. Organizace Paris Europlace, která propaguje hlavní město Francie jako finanční centrum, například minulý týden uvedla, že počítá s přesunem 4000 pracovních míst z Londýna do Paříže.

Průzkum sice ukázal, že růst zaměstnanosti v britském finančním sektoru zůstává solidní, podle Newtonové-Smithové však odvětví ještě není mimo nebezpečí. „Nejistota spojená s brexitem nadále brzdí investiční plány,“ upozornila ekonomka.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek