V unii se mění pravidla pro prodej aut

03.10.2005
Prodejci osobních automobilů i lehkých dodávek v Evropské unii si od soboty mohou moci otevřít autosalón kdekoliv se jim zlíbí a prodávat pod jednou střechou vozidla různých značek.

Prodejci osobních automobilů i lehkých dodávek v Evropské unii si od soboty mohou moci otevřít autosalón kdekoliv se jim zlíbí a prodávat pod jednou střechou vozidla různých značek. Evropská komise si od pádu dosavadních omezení slibuje ostřejší konkurenci, stlačující ceny; zástupci branže ani spotřebitelské organizace však převratné změny nečekají. Na jednotném trhu EU až dosud automobilky směly vymezovat svým dealerům jejich působiště i trvat na exkluzivitě.

Jednotliví prodejci tak směli prodávat vozy výhradně jedné značky či koncernu. To však od 1. října přestalo platit. Za omezující klauzule v kontraktech s distributory EK pohrozila vyšetřováním, popřípadě i soudy. Liberalizace prodeje aut v EU se postupně prosazuje od října 2002 a někteří výrobci už od omezování dealerů upustili. V Česku je automobilový trh částečně liberalizovaný od loňského podzimu. V rámci tzv. blokové výjimky si výrobci mohli určit počet dealerů v tuzemsku, ale nesměli jim diktovat kde, jaké značky a za kolik budou prodávat.

Sdílet tento příspěvek