ECB měnovou politiku nezměnila, zahajuje revizi své strategie

24.01.2020
Euroskop, čtk

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek podle očekávání ponechala svou měnovou politiku beze změny, včetně úrokových sazeb. Uvedla nicméně, že zahájí revizi své strategie, podrobnosti zveřejní na nadcházející tiskové konferenci prezidentka ECB Christine Lagardeová.

Rada guvernérů ve čtvrtek potvrdila svůj závazek, že úrokové sazby zůstanou na současných nebo nižších úrovních a že centrální banka bude pokračovat v nákupech dluhopisů, dokud se výhled inflace stabilně nepřiblíží dostatečně blízko cíli, tedy dvěma procentům.

Loni v září ECB snížila svou depozitní úrokovou sazbu o 0,1 procentního bodu na nové minimum minus 0,5 procenta. Zároveň oznámila, že od listopadu obnoví nákupy dluhopisů, a to v objemu 20 miliard eur (zhruba 503 miliard Kč) měsíčně.

Lagardeová představí první revizi strategie ECB od roku 2003

Lagardeová tak na tiskové konferenci oznámí začátek a zřejmě i rozsah první revize strategie ECB od roku 2003. Očekává se, že revize potrvá několik měsíců a pokryje témata od inflačního cíle až po digitální peníze a boj proti změnám klimatu.

Ústředním bodem revize strategie bude změna formulace cenové stability. V současné době chce mít ECB inflaci těsně pod dvěma procenty, je ale možné, že cíl posune na rovná dvě procenta. Analytici se také domnívají, že ECB bude za vážný problém nyní považovat nejen příliš vysokou inflaci, ale také inflaci příliš nízkou, uvedla agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek