Špidla: Investice do „lidského“ softwaru jsou důležité

04.10.2005
Český eurokomisař jednal s premiérem Paroubkem o přípravě fondu na podporu vzdělávání a rozvoje trhu práce.

Premiér Jiří Paroubek a český eurokomisař Vladimír Špidla dnes jednali ve Strakově akademii o přípravě fondu, z něhož by Češi získávali peníze především na vzdělávání a rozvoj trhu práce. Podle Paroubka čerpání peněz z evropského sociálního fondu v letech 2007 až 2003 podpoří plánované české investice do vzdělávání.

Podle Špidly by se Česko mohlo ucházet i o peníze na rozvoj administrativních kapacit. Samostatný program existuje v rámci tohoto fondu pro Prahu. Špidla připomenul, že Česko patří podle analýz Evropské unie a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj mezi nejméně chudé země světa. „To ale není neměnné,“ upozornil s tím, že jednou z cest, jak si tuto pozici udržet, je právě využívání fondu.

Špidla zdůraznil, že sociální fond je podle něj důležitější než infrastrukturální zdroje EU. Sociální fond totiž podle jeho slov investice do „lidského“ softwaru, zatímco ostatní fondy obhospodařují hardware. „Přičemž software je vždy důležitější,“ konstatoval.

Česká republika již sociální fond EU využívá. Z fondu Češi získali prostředky na projekty pro zvýšení zaměstnanosti a začlenění sociálně slabých skupin do společnosti. Na tyto účely hodlá ministerstvo práce a sociálních věcí vynaložit do roku 2006 z peněz fondu až miliardu korun.

Špidla s členy svého kabinetu probíral s Paroubkem také problematiku evropského sociálního modelu, který bude koncem října tématem evropského semináře v Británii. Politici se dotkli také problému perspektivy evropských financí. Paroubek Špidlovi podle svých slov tlumočil podporu české vlády Evropské komisi ve vyjednávání.

Sdílet tento příspěvek