Lagardeová: ECB je připravena přijmout opatření kvůli koronaviru

03.03.2020
Euroskop, ČTK

Pokud to bude potřeba, je Evropská centrální banka (ECB) připravena přijmout „přiměřená a cílená opatření“, aby podpořila hospodářství postižené šířením nového typu koronaviru. V prohlášení to včera uvedla prezidentka ECB Christine Lagardeová, informovala agentura AP.

Situace kolem nového typu koronaviru se podle Lagardeové „rychle vyvíjí“ a představuje riziko pro hospodářský výhled a fungování finančních trhů. Evropská centrální banka podle ní bude vývoj podrobně sledovat a jednat, jak bude nutné vzhledem k rizikům.

Šéfka ECB se vyjádřila krátce poté, co si akcie ve Spojených státech připsaly zisky kolem pěti procent. Minulý týden přitom zažily největší týdenní propad od globální finanční krize v roce 2008. Investoři využili poklesu cen z minulého týdne k výhodným nákupům poté, co světové centrální banky vyjádřily připravenost přijmout opatření na omezení ekonomických dopadů nového koronaviru.

Lagardeová prohlášení vydala den před plánovaným jednáním ministrů financí skupiny nejbohatších ekonomik světa G7, kteří by měli po telefonu hovořit o opatřeních ke zmírnění dopadu epidemie koronaviru na ekonomický růst.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek