Ve schvalování chemické iniciativy mírně získali ekologové

05.10.2005
Europoslanci se v hlasování ve Výboru pro životní prostředí postavili za dodatek k směrnici italského europoslance Guida Sacconiho a tím podpořili enviromentální a zdravotní cíle návrhu REACH.

Ve výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí proběhlo v úterý klíčové hlasování o chemické iniciativě REACH. Europoslanci se v hlasování postavili za dodatek k směrnici italského europoslance Guida Sacconiho a tím podpořili enviromentální a zdravotní cíle návrhu REACH. Ekologové tak získali v rámci schvalování návrhu mírně navrch.
Evropská unie by tedy v nových předpisech měla podle názoru europoslanců vyžadovat menší množství údajů pro povolování chemických látek, vyráběných či dovážených v objemu od jedné do deseti tun ročně.

Přísnější požadavky se mají vztahovat na chemikálie již v objemu od deseti do 100 tun, ačkoliv další parlamentní výbory navrhovaly změkčení předpisů i u této kategorie. Povolení se mají obnovovat po pěti letech. Zachován zůstal také požadavek, aby firmy musely od toxických látek přejít k méně škodlivým, jakmile alternativa bude na trhu dostupná.
Názor Výboru EP pro životní prostředí je klíčový pro schvalování směrnice REACH v rámci plenárního zasedání EP. K navrhované normě se již vyjádřilo devět jiných výborů, přičemž mimořádně důležité jsou dva, o jejichž připomínkách se může hlasovat přímo na plenárním zasedání.

Dosáhnutý kompromis ve výboru se okamžitě stal terčem kritiky ze strany chemického průmyslu, jenž hrozí snižováním pracovních míst i zastánci životního prostředí, kteří poukazují na hrozbu toxické kontaminace.
Pro souboj ekologů s chemickou lobby bude klíčový výsledek hlasování v celé sněmovně v polovině listopadu. Pak se návrh vrátí na stůl členským zemím před definitivním přijetím směrnice.

Sdílet tento příspěvek