Evropské akcie posílily, podpořila je nová stimulační opatření

20.03.2020
Euroskop, čtk

Evropské akcie po středečním poklesu posílily, k růstu přispěla nová opatření britské centrální banky na podporu ekonomiky. Panevropský akciový index STOXX 600 si ve čtvrtek připsal 2,91 procenta na 287,80 bodu. Ve středu se kvůli obavám z dopadů koronaviru na ekonomiku propadl o téměř čtyři procenta a uzavřel na nejnižší úrovni za bezmála sedm let.

Čtvrteční růst smazal pouze malou část ztrát, které index utrpěl v posledních týdnech. Jeho hodnota již klesla o více než třetinu z rekordního maxima, na které vystoupila minulý měsíc, upozornila agentura Reuters.

Během čtvrtka index určitou dobu ztrácel více než procento, přestože Evropská centrální banka (ECB) v noci na dnešek oznámila, že podpoří ekonomiku nákupem dluhopisů a dalších aktiv v objemu 750 miliard eur. Nakonec však index vzrostl poté, co odpoledne nová stimulační opatření představila rovněž britská centrální banka.

Na trhu nicméně přetrvávají pochybnosti o tom, do jaké míry budou opatření centrálních bank účinná. „Teprve uvidíme, jak budou tato opatření působit,“ uvedl podle agentury DPA analytik Stefan Kipar ze společnosti Bayerischen Landesbank.

Nárůst ve čtvrtek zaznamenaly například akcie energetických společností, které těžily z růstu cen ropy po středečním propadu. Dobře se vedlo rovněž akciím v telekomunikačním sektoru, pro který by podle investiční společnosti Jefferies mohla být pandemie koronaviru v některých ohledech přínosem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek