ECB za týden koupila nejvíce vládních dluhopisů za 2 a půl roku

24.03.2020
Euroskop, čtk

Evropská centrální banka minulý týden koupila nejvíce státních dluhopisů za dva a půl roku. Vyplývá to z údajů, které dnes ECB zveřejnila. Banka letos zvýšila nákupy dluhopisů, aby zmírnila hospodářské a finanční dopady pandemie, a cílem jejího kroku je hlavně pomoci oživení dluhopisů vydávaných Itálií a dalšími zeměmi těžce zasaženými koronavirem.

Za pět dní do 20. března ECB nakoupila dluhopisy veřejného sektoru za 13,029 miliardy eur (363 miliard Kč). To je největší nákup od počátku října 2017.

ECB slíbila, že zasáhne, aby zajistila, že všechny země budou moci těžit z mimořádně uvolněné měnové politiky ECB a v případě, že to bude nutné, bude se snažit zabránit výprodeji na dluhopisovém trhu. Italské, španělské a portugalské dluhopisy minulý týden oživily a rozdíl mezi jejich výnosy a výnosy německých státních dluhopisů, tzv. spread, se snížil.

Centrální banka představila i pandemický program nákupu dluhopisů

ECB poskytuje informace o nákupu dluhopisů jednotlivých zemí koncem každého měsíce. Informovaný zdroj však minulý týden řekl agentuře Reuters, že italská centrální banka, která realizuje nákupy italských dluhopisů jménem ECB, masivně kupuje místní dluhopisy, aby zajistila klid na trhu.

Údaje ještě nezahrnují nový program nazvaný pandemický program nákupu dluhopisů, který ECB představila koncem minulého týdne a jehož cílem je nákup aktiv za 750 miliard eur.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek