Itálie vyzvala EU ke společným dluhopisům, EK to odmítá

29.03.2020
Euroskop, ČTK

Italský premiér Giuseppe Conte vyzval Evropskou unii, aby začala vydávat „evropské dluhopisy pro oživení ekonomiky“, které by měly financovat opatření související s epidemií koronaviru. Evropská komise ale uvedla, že žádné vlastní dluhopisy vydávat neplánuje.

Podle šéfa italské vlády je zapotřebí vytvořit nástroj společných dluhopisů, který by stál v čele hospodářského oživení a plánu investic na podporu ekonomiky v celé EU. Zdůraznil, že každá členská země by podle něj nadále byla odpovědná za své dluhy.

Využití záchranného fondu ESM, který by si půjčoval na trzích a poskytoval levné úvěry vládám za stanovených podmínek, není vhodné řešení, řekl Conte. Možnost využívání ESM ve čtvrtek nadhodili při videokonferenci šéfové států a vlád zemí EU.

„ESM je nástroj vytvořený na pomoc jednotlivým členským státům, které čelí finančním problémům v důsledků asymetrických šoků,“ dodal italský premiér s tím, že epidemie koronaviru místo toho způsobuje hospodářský šok pro celou Evropu. „Pokud Evropa nezvládne tuto historickou výzvu, celá Evropa riskuje, že v očích svých vlastních občanů ztratí smysl existence.“

Komise nechce vydávat vlastní dluhopisy

Von der Leyenová odmítla informace týdenníku Der Spiegel, že Komise chce na trzích vydávat vlastní dluhopisy, kterými by financovala miliardovou pomoc jednotlivým členským státům v podobě podpory v nezaměstnanosti. Jednat by se mělo o předchůdce evropských dluhopisů.

Na čtvrtečním videosummitu se lídři EU nedokázali shodnout na společných hospodářských opatřeních v reakci na epidemii koronaviru. Zatímco Itálie, Španělsko, Francie a další země usilují o společné dluhopisy, tradičně šetrné země v čele s Německem nechtějí, aby kvůli stimulům bobtnal veřejný dluh. Představitelé eurozóny mají nyní dva týdny na to, aby přišli s řešením, jak během koronavirové krize podpořit ekonomiku.

Von der Leyenová při debatě nezaujala jednoznačné stanovisko, podle DPA však ukázala pochopení pro německou pozici. „Koronavirové dluhopisy jsou v podstatě pouze heslem,“ uvedla šéfka EK. „Za nimi se skrývá daleko větší problém, kdo za ně bude ručit. V tomto ohledu jsou výhrady Německa, ale i dalších zemí, oprávněné,“ dodala.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek