Evropské akcie zažily nejhorší čtvrtletí za téměř 18 let

01.04.2020
Euroskop, ČTK

Evropské akcie včera sice posílily, kvůli koronaviru však zažily nejhorší čtvrtletí za téměř 18 let. Panevropský akciový index STOXX 600 si včera připsal 1,65 procenta na 320,06 bodu, od začátku roku ale přišel o zhruba 23 procent. Hodnota podniků v tomto indexu tak v prvním čtvrtletí klesla o 2,8 bilionu dolarů (zhruba 70 bilionů Kč).

Na akciových trzích přetrvává nejistota ohledně hospodářských dopadů koronaviru, které se vlády a centrální banky po celém světě snaží zmírnit prostřednictvím rozsáhlých opatření na podporu ekonomiky. „(Evropské akciové) trhy jsou stále extrémně vrtkavé,“ uvedl analytik Craig Erlam ze společnosti OANDA.

K včerejšímu růstu velkou měrou přispěly akcie energetických společností. Ty dříve utrpěly rozsáhlé ztráty a za celé první čtvrtletí přišly zhruba o třetinu své hodnoty. Nárůst včeravykázaly rovněž akcie podniků z oblasti cestovního ruchu a volnočasových aktivit, které za celé čtvrtletí oslabily o téměř 43 procent.

Akcie v Itálii, která je zemí nejvíce zasaženou koronavirem z hlediska počtu obětí, zažily nejhorší čtvrtletí v historii. Index milánské burzy FTSE/MIB od začátku roku ztratil zhruba 27 procent. Včera si připsal 1,06 procenta a uzavřel na 17.050,94 bodu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek