Podnikatelská aktivita v eurozóně je na minimu za dobu měření

03.04.2020
Euroskop, ČTK

Podnikatelská aktivita v eurozóně v březnu oslabila více, než se předpokládalo. Její souhrnný index v konečném zúčtování klesl na 29,7 bodu z únorové hodnoty 51,6 bodu, oznámila dnes organizace IHS Markit, která aktivitu sleduje. Tvrdou ránu kvůli pandemii způsobené koronavirem dostal zejména dominantní sektor služeb, na který plnou vahou dolehla nařízení vlád mnoha evropských zemí zavřít restaurace a další podniky, kde se hromadí více lidí.

Souhrnný index je nejníže od července 1998, kdy se tato data začala sledovat. Předběžná zpráva uváděla, že index aktivity za březen klesl na 31,4 bodu. Hodnota pod 50 bodů signalizuje pokles aktivity, hodnota nad 50 bodů pak její růst.

„Údaje naznačují, že ekonomika eurozóny už je ve fázi poklesu, který se v přepočtu na celý rok blíží deseti procentům,“ upozornil hlavní ekonom IHS Markit Chris Williamson. „To nejhorší v nejbližší době zcela nepochybně teprve přijde,“ dodal.

Dílčí index pro služby klesl na 26,4 bodu z únorové hodnoty 52,6 bodu. I v tomto případě je konečná hodnota horší než předběžná. Rychlý odhad totiž uváděl pokles indexu na 28,4 bodu.

Nový typ koronaviru se začal koncem prosince šířit z Číny, na Evropu má významnější dopady zhruba od února. Od té doby zasáhl zejména Itálii, tvrdé dopady má ale i ve Španělsku, Francii a Německu, tedy ve všech velkých evropských ekonomikách. Celosvětově se novým koronavirem nakazilo už přes milion lidí.

Kvůli pandemii pracuje v Evropě mnoho lidí z domova, část profesí práci přerušila úplně, mimo jiné i pracovníci v některých továrnách. Výrobu přerušila i řada automobilek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek