Objem čínských investic v EU loni klesl o 33 procent na 12 mld eur

08.04.2020
Euroskop, čtk

Objem přímých čínských firemních investic v zemích Evropské unie se loni třetí rok po sobě snížil. Klesl o 33 procent na 12 miliard eur (326 miliard Kč). Ukázal to průzkum německého institutu pro čínská studia MERICS a newyorské výzkumné společnosti Rhodium Group (RHG), o němž informuje agentura DPA. Přísnější pravidla EU, změna rámcových podmínek v Číně a pandemie způsobená koronavirem zřejmě sníží zájem o fúze a akvizice čínských firem v regionu i letos, uvádí také zpráva.

Rozhodnutí zastavit velkou část čínské ekonomiky v únoru a březnu se negativně projevilo na účetních závěrkách za první kvartál. Krize a pokles akciových trhů ale pro čínské firmy zároveň vytvářejí zajímavé nákupní příležitosti, uvádí průzkum. Nákupní horečka, která přišla po finanční krizi roku 2009 a krizi eura z roku 2013, je ale podle něj tentokrát méně pravděpodobná.

„Dá se očekávat, že čínští podnikatelé projeví zájem v jednotlivých případech, například v Británii v čipovém průmyslu nebo v Německu v automobilovém průmyslu,“ uvedl při zveřejnění studie ředitel Merics Mikko Huotari.

V loňském roce měli Číňané největší zájem o technologické firmy. Ty tvořily s 2,4 miliardy eur pětinu všech transakcí.

Podle Huotariho Čína i nadále pokračuje v plánu prostřednictvím cílených akvizic modernizovat své hospodářství. Přísnější investiční pravidla jí ale investice do strategických technologií ztěžují. Podle studie se ale čínským firmám daří dostávat se k technologickému know-how i jinými cestami – například mezinárodní vědeckou spoluprací. Autoři studie proto politikům doporučují zavést pravidla i pro tento typ partnerství.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek