EK podpoří prodej hudby po internetu

10.10.2005
Evropská komise (EK) chce v Evropské unii podpořit a zlevnit prodej hudby po internetu. Trh s digitální hudbou sice postupně roste, stále výrazněji však zaostává za USA.

Evropská komise (EK) chce v Evropské unii podpořit a zlevnit prodej hudby po internetu. Trh s digitální hudbou sice postupně roste, stále výrazněji však zaostává za USA. EK proto tento týden doporučí členským státům, aby přistoupily na jednotnou licenci na autorská práva k písním pro celou EU.

„Je jasné, že trh s internetovou hudbou skrývá obrovský potenciál, který musí být využit,“ sdělil komisař pro vnitřní trh Charlie Mc Creevy. Současný systém národních licencí na autorská práva je podle něj těžkopádný, příliš drahý a neslouží ani zájemcům o hudbu, ani nositelům práv.

Již v červenci EK uvedla, že internetoví poskytovatelé hudby musí zaplatit až 475 tisíc eur, aby získali licenci k jedné písni ve všech 25 členských státech EU. Aby na takové písni vydělali, musí si ji stáhnout aspoň 4,75 milionu lidí.
Současný evropský model licencí na autorská práva tak podle McCreevyho patří spíše do devatenáctého než do dvacátého prvního století, protože nerespektuje nástup internetu. Toto globální médium nezná hranice a místní licence tak podle něj pomalu přestávají mít smysl.

Nápad zavést v EU jednotnou licenci k hudebním autorským právům chce EK doporučit nejen členským vládám, ale také dalším subjektům, kteří jsou do systému přidělování autorských práv zapojeni. Nová pravidla by se měla týkat různých internetových služeb od publikování na internetu až po stahování hudby.

V EU je nyní asi 300 internetových poskytovatelů hudby. Jejich tržby loni činily 27 miliónů eur, zatímco v USA byly téměř osmkrát vyšší. A analytici předpokládají, že se v letošním roce zdvojnásobí.

Sdílet tento příspěvek