EU přitvrdí v boji proti padělaným výrobkům

11.10.2005
Evropská komise vyhlásila operační akční plán boje proti pronikání padělaného zboží do EU. Tento program by měl posilnit ochranu evropského trhu před nepravými výrobky a snížit jejich počet v letech 2005-2006.

Spolu s čínskou ekonomikou vzkvétá i čínská produkce padělaných produktů. Vloni se na evropský trh dostaly miliony falešných cigaret, parfémů, hudebních nosičů nebo léků. Evropské celní úřady zadržely během minulého roku zadržely více než 103 milionů kusů pirátských výrobků, přičemž více jak polovina z nich pocházela z Číny. Proti roku 2003 došlo k 12 procentnímu nárůstu, od roku 1998 se počet padělků zvýšil dokonce o 1000 procent. Nejvyšší část z nich tvořily cigarety – více jak 41 milionů kusů.

Evropská komise proto dnes vyhlásila operační akční plán boje proti pronikání padělaného zboží do Evropské unie. Tento program by měl posilnit ochranu evropského trhu před nepravými výrobky a snížit jejich počet v letech 2005-2006.
Plán počítá s lepší právní úpravou boje proti pirátství, přísnějšími kontrolami na celnicích, posilněním partnerství mezi podniky a celními úřady a lepší mezinárodní spoluprácí.

Komise žádá členské státy, aby posílily kapacitu celnic. Navrhuje okamžitě zřídit pracovní skupinu složenou z celníků a zástupců nejčastěji postihovaných odvětví a podniků, která by se starala mimo jiné o ničení zadrženého zboží, a také pracovní skupinu celních expertů. Napřesrok by měl začít fungovat elektronický systém, jehož prostřednictvím si budou celnice vyměňovat informace o nově zadržených padělcích a tom, jaké zboží se právě do EU pokouší dostat a jak vypadá.

Padělky jsou ovšem stále dokonalejší už proto, že například v Číně jsou vyráběny v průmyslovém měřítku a od originálů jsou minimálně rozeznatelné. Unie musí podle EK přehodnotit také obchodní kontakty s Japonskem a se Spojenými státy, protože výrobci falešného zboží obchodují často přes třetí země, které nedostatečně kontrolují tranzit.

Po Číně je druhým největším vývozcem pirátského zboží Thaj-wan, následují Indie a Hongkong. Světové ekonomické fórum odhaduje, že pirátské výrobky stojí světovou ekonomiku ročně asi 450 miliard eur.

Sdílet tento příspěvek