EK stanovila podmínky státní pomoci firmám zasaženým koronavirem

11.05.2020
Euroskop, čtk

Evropská komise stanovila podmínky státní kapitálové pomoci firmám zasaženým koronavirovou krizí. Podniky například nebudou smět vyplácet dividendy, dokud se stát nezbaví podílů, které v nich v rámci této pomoci získá. Komise to oznámila to v pátek.

„Pokud se členské státy rozhodnou zasáhnout, použijeme tato pravidla, abychom zajistili, že daňoví poplatníci budou dostatečně odměněni a že jejich podpora bude spojena s podmínkami, včetně zákazu dividend či bonusů a dalších opatření umožňujících omezit narušení hospodářské soutěže,“ uvedla místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová, která má na starosti hospodářskou soutěž.

Podle nových pravidel mohou vlády kapitálovou pomoc poskytnout pouze v případech, kdy neexistuje žádné jiné přijatelné řešení a kdy je státní zásah ve veřejném zájmu. Pomoc musí být omezená pouze na zajištění životaschopnosti daného podniku.

Pravidla zahrnují také řadu dalších podmínek. Požadují například, aby měly vlády připravenou strategii, jak se v budoucnosti zbaví podílů, které v podnicích v rámci kapitálové pomoci získají.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek