Dopravní podniky měst ČR žádají s evropskými městy o podporu EU

20.05.2020
Euroskop, čtk

Sdružení dopravních podniků ČR (SDP) se připojilo k žádosti 88 dopravních podniků evropských měst o finanční podporu EU. Vyzývají evropské instituce, aby zahrnuly sektor městské veřejné dopravy do unijního plánu na řešení dopadů koronavirové krize. Silně zasáhla dopravní podniky napříč Evropou, pokles počtu cestujících dosahuje někde až 90 procent, přičemž zachování veřejné dopravy je pro fungování ekonomiky naprosto nezbytné, řekl dnes ČTK výkonný ředitel SDP Martin Chval z Plzeňských městských dopravních podniků.

Evropská sekce Mezinárodní unie veřejné dopravy (UITP) spojila 89 dopravních podniků a měst. Mezi nimi jsou největší poskytovatelé veřejné dopravy v Evropě, například belgický STIB, rakouský Wiener Linien, francouzský RATP, Metro Lisabon a další. Podle nich hraje městská, příměstská a regionální veřejná doprava klíčovou úlohu při plnění mnoha politických cílů EU a udržitelného rozvoje. Zároveň je podle UITP její fungování zásadní pro oživení ekonomiky, tvorbu pracovních míst, sociální začleňování a zdraví obyvatel.

„Pro zachování kvality a rozsahu služeb v tomto sektoru je nutné získat finanční podporu od EU,“ řekl předseda SDP Tomáš Pelikán. Podle něj jsou dopravní podniky vždy důležitým a stabilním regionálním zaměstnavatelem, který si nemůže dovolit šetřit náklady snižováním počtu zaměstnanců nebo dočasným zastavením provozu. „Výše tržeb se dramaticky snížila, přičemž náklady se zvýšily o nákup dezinfekcí, ochranných pomůcek pro zaměstnance a další nezbytné výdaje,“ uvedl.

Podle Chvala bude systém veřejné dopravy ve městech i nadále pandemií silně ovlivněn, a proto by její přežití mělo být prioritou pro rozhodovací orgány Evropské unie. „Místní veřejná doprava musí být zahrnuta do jejich plánu hospodářské obnovy a musí zajistit, aby toto odvětví mohlo těžit z finanční podpory pro obnovu evropského hospodářství a aby přežilo a prosperovalo,“ řekl výkonný ředitel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek