Díky plánu obnovy posiluje euro a rostou evropské akcie

29.05.2020
Euroskop, čtk

Euro ve čtvrtek pokračovalo v růstu vůči americkému dolaru. Nadále těží z plánu na obnovu ekonomik členských zemí Evropské unie v hodnotě 750 miliard eur (přes 20 bilionů Kč), který tento týden představila Evropská komise. Čtvrtý den za sebou posílily rovněž evropské akcie. Panevropský akciový index STOXX 600 vystoupil na nejvyšší úroveň za posledních 11 týdnů.

Během čtvrtečního obchodování si index připsal 1,64 procenta a uzavřel na 355,47 bodu. K jeho růstu velkou měrou přispěly farmaceutické společnosti, například největší světový výrobce vakcín GlaxoSmithKline. Prudce posílily akcie provozovatele kin Cineworld, který uvedl, že v červenci počítá se znovuotevřením všech svých poboček.

Panevropský index STOXX 600 již posílil zhruba o třetinu ze svých březnových minim, na která se propadl kvůli obavám z negativních hospodářských důsledků šíření koronaviru. Nyní akcie těží z nadějí na postupné oživování ekonomiky.

Hráče na trhu návrh Komise přesvědčil

Evropská komise představila plán obnovy ve středu, řada států však dává najevo zásadní námitky, a diplomaté proto očekávají náročná jednání. „Otázka financování plánu obnovy sice ještě není vyřešená a uzavřená, návrh Evropské komise však hráče na trhu přesvědčil,“ uvedli podle agentury DPA analytici ze společnosti Landesbank Hessen-Thüringen.

Jednotná evropská měna vůči dolaru posiluje už třetí den za sebou. Euro těží rovněž z pokračujícího růstu na evropských akciových trzích. Za tím stojí kromě plánu hospodářské obnovy rovněž postupné uvolňování opatření proti koronaviru a oživování podnikatelské aktivity.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek