Evropské akcie se vyšplhaly na úroveň z první poloviny března

03.06.2020
Euroskop, čtk

Evropské akcie v úterý vyšplhaly na úroveň z první poloviny března. Výrazně posílila burza ve Frankfurtu, německé automobilky totiž těží z nadějí na státní podporu prodeje. Panevropský akciový index STOXX 600 obchodování uzavřel růstem o 1,57 procenta na 359,77 bodu.

Hlavní index německých akcií DAX připsal 3,75 procenta na 12.021,28 bodu. STOXX 600 se v úterý dostal nejvýše od 9. března a DAX nejvýše od 5. března, napsala agentura Reuters. Panevropský akciový index od březnového propadu posílil o 34 procent.

Výrazně posílily akcie německých automobilek Volkswagen (o 5,74 procenta), Daimler (o 7,73 procenta) a BMW (o 5,23 procenta). Agentura Reuters v neděli s odvoláním na své zdroje uvedla, že německé ministerstvo hospodářství navrhuje program na podporu prodeje automobilů v hodnotě pěti miliard eur (133 miliard Kč).

Zpevnily rovněž akcie německé letecké společnosti Lufthansa, a to o 3,41 procenta. Dozorčí rada firmy v pondělí schválila přijetí vládní pomoci v hodnotě devíti miliard eur.

Na nejvyšší úrovni od začátku března v úterý uzavřel též hlavní index londýnské burzy FTSE 100. Burza v Paříži si podle indexu CAC 40 připsala dvě procenta. Kolem dvou a půl procenta si připsaly hlavní indexy burz v Miláně a Madridu.

Podle analytiků ze společnosti UniCredit se nyní investoři soustředí na příznivější hospodářské vyhlídky, které jsou důsledkem toho, že čím dál více států uvolňuje opatření zavedená v rámci boje proti šíření koronaviru.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek