Evropská unie přibrzdila svůj ekonomický růst

13.10.2005
Ekonomika EU vykázala ve 2. čtvrtletí podle revize údajů meziroční růst 1,3 procenta, zatímco v prvních třech měsících to bylo 1,5 procenta.

Statistický úřad Eurostat uvedl, že ve srovnání s prvním čtvrtletím vzrostl hrubý domácí produkt o 0,4 procenta.

Růst v eurozóně byl slabší a činil 0,3 procenta. Podobně i růst proti stejnému období loni nedosáhl na tempo celé unie a činil 1,1 procenta. To znamená zpomalení proti prvnímu čtvrtletí, kdy meziroční tempo růstu dosahovalo 1,3 procenta.

Nejnovější údaje potvrzují, že o růst Evropské unie se starají především noví členové na východě. Nejvýraznějšího růstu ve druhém čtvrtletí dosáhla Litva, jejíž ekonomika vzrostla o 3,3 procenta jen proti prvnímu čtvrtletí. Meziroční tempo růstu v Litvě činí 7,1 procenta.

Hned za Litvou se umístilo sousední Lotyšsko, kde růst proti prvnímu čtvrtletí dosáhl 3,2 procenta, avšak meziročně již velmi vysokých 11,6 procenta. Růst v České republice činil 1,3 procenta a meziročně pět procent.

Nejvyšší propad zaznamenalo Finsko, jehož ekonomika klesla o 1,6 procenta. V záporných hodnotách je i meziročně. Mírný pokles ale tentokrát zaznamenalo i Polsko, i když meziročně vykazuje ekonomika růst, který dosahuje 2,8 procenta.

Údaje za největší ekonomiky Evropské unie však ukazují na trvající problémy. Německo zůstalo s růstem ve čtvrtletí na nule a meziročně roste tempem pouze 0,6 procenta. Podobně Francie ve čtvrtletí vzrostla o 0,1 procenta a meziročně její růst činí 1,3 procenta.

Sdílet tento příspěvek