Lídři EU se na summitu k fondu obnovy sejdou 17. července

24.06.2020
Euroskop, čtk

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie se 17. července poprvé po pěti měsících osobně setkají v Bruselu, aby jednali o sedmiletém unijním rozpočtu a fondu obnovy ekonomik. Termín konání summitu zveřejnil včera na twitteru mluvčí předsedy Evropské rady Charlese Michela. Vrcholná schůzka, na níž by podle Michelových představ měli lídři členských zemí sladit své velmi odlišné postoje k rozdělování peněz z plánovaného balíku, potrvá do 18. července.

Evropská komise chce ekonomikám pro zotavení z koronavirové krize nad úroveň běžného unijního rozpočtu poskytnout 750 miliard eur (přes 20 bilionů korun). Tato částka, kterou si chce EK bezprecedentně vypůjčit na finančních trzích a využít přitom nejvyššího kreditního hodnocení EU, má navýšit rozpočet na období 2021 až 2027. Samotný rozpočet má obsahovat 1,1 bilionu eur.

Političtí vůdci se v pátek prostřednictvím videokonference shodli, že unijní země tuto solidární pomoc potřebují a shodu chtějí dosáhnout co nejrychleji. Na parametry fondu mají však státy odlišné pohledy. Návrh má podporu covidem-19 nejzasaženějších zemí Itálie a Španělska, kterým má připadnout více než třetina celkového balíku. Stojí za ním i největší unijní země Německo a Francie.

Rozdílné názory mezi členskými státy

Méně srozuměna s plánem komise rozdělit 500 miliard z fondu formou grantů a čtvrt bilionu jako úvěry je skupina takzvaných šetrných států představovaná Rakouskem, Nizozemskem či skandinávskými zeměmi. Tyto státy trvají v zájmu co nejmenšího společného zadlužení na tom, aby větší část balíku tvořily půjčky, které by splácely přímo jejich příjemci.

Lídři části zemí východního křídla EU včetně Česka či Maďarska pro změnu nelibě nesou, že v zájmu pomoci dosud bohatším jižním zemím by jejich státy podle navrženého klíče měly dostat z fondu menší poměr peněz, než jim náleží z běžného unijního rozpočtu.

Dosavadní jednání komplikovala pandemie, kvůli níž debatovali politici pouze na dálku, což podle diplomatů bránilo plnohodnotnému vyjednávání. Michel vyhlašuje, že by chtěl díky možnosti osobních rozhovorů přivést šéfy států a vlád ke konečné dohodě do konce července. Podle některých unijních činitelů to ale vzhledem ke spektru rozdílných pohledů bude velmi obtížné a jednání se mohou protáhnout až do podzimu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek