Evropské akcie výrazně oslabily kvůli obavám ze šíření koronaviru

25.06.2020
Euroskop, čtk

Evropské akcie včera výrazně oslabily kvůli obavám z dalšího šíření nákazy koronavirem. K poklesu přispěla i zpráva, že Spojené státy zvažují cla za 3,1 miliardy dolarů (přes 73 miliard Kč) na zboží z Francie, Německa, Španělska a Británie.

Panevropský index STOXX 600 se snížil o 2,78 procenta na 357,17 bodu, což představuje druhý nejhorší výkon za poslední dva měsíce. Nejvíce klesly akcie cyklických odvětví, jmenovitě oblastí cestovního ruchu a volného času, výroby automobilů, ropného a plynařského sektoru a bank, a to v rozmezí o 3,7 až 4,7 procenta.

Prudký propad mezi firmami z panevropského indexu zaznamenaly akcie společnosti Wirecard, která se zaměřuje na zpracování plateb a v Německu byla pokládána za nadějnou firmu. Vlivem skandálu kolem chybějících finančních prostředků v objemu asi 1,9 miliardy eur (přes 50 miliard Kč) akcie společnosti klesly o 28,3 procenta.

Mnoho amerických států zaznamenalo při uvolňování koronavirových restrikcí rekordní počet nově nakažených koronavirem. Země Evropské unie zvažují, že otevření hranic od července nebude mimo jiné platit ani pro Američany. EU uzavřela své vnější hranice v březnu, kdy se v unijních zemích začala rychle šířit koronavirová nákaza.

Návrh USTR na nová cla

Nová cla na evropský vývoz oliv, piva, ginu a některých aut a případné zvýšení cel mimo jiné na letadla, sýr nebo jogurt zmiňuje návrh Úřadu amerického obchodního zmocněnce (USTR).

Zvažovaný krok souvisí s vleklým sporem, který Spojené státy a Evropská unie vedou u Světové obchodní organizace (WTO). Washington a Brusel se tam od roku 2004 vzájemně obviňují z nelegální podpory svých výrobců letadel Boeing a Airbus.

„Tato roztržka ve vztazích přichází v čase pro trhy nesnadném a dává investorům další důvod k obezřelosti ohledně nadcházejícího období,“ řekl agentuře Reuters analytik Joshua Mahony ze společnosti IG.

Hlavní index frankfurtské burzy DAX klesl o 3,43 procenta na 12.093,94 bodu, a to navzdory zprávě institutu Ifo, že podnikatelská nálada v Německu v červnu rekordně vzrostla.

Nejhorší seanci za poslední dva týdny za sebou má londýnská burza. Její hlavní index FTSE 100 klesl o 3,11 procenta na 6123,69 bodu. Hlavní ukazatel pařížské burzy CAC 40 odepsal 2,92 procenta na 4871,36 bodu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek