EU nově vyčlenila na boj s pandemií v přepočtu 131 miliard korun

29.06.2020
Euroskop, ČTK

Evropská unie na úvod sobotní dárcovské konference přislíbila na boj s pandemií nemoci covid-19 dalších 4,9 miliardy eur (131 miliard korun). Na twitteru to oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Unijní peníze ve formě půjček a záruk mají být určeny pro obzvláště zranitelné země. Celkem se na sobotní akci podařilo získat 6,15 miliardy eur (165 miliard korun), z nichž v přepočtu 37 miliard korun činí hotovostní granty.

„S radostí oznamuji, že evropský tým přislíbil dalších 4,9 miliardy eur na pomoc s financováním obnovy zranitelných zemí po pandemii,“ uvedla von der Leyenová. Prohlásila rovněž, že svět musí zajistit přístup k testům, zdravotní péči i očkování každému nehledě na to, kde žije, odkud pochází či jak vypadá.

Konference, kterou EU spolupořádala s organizací Global Citizen, se konala na internetu. Během odpoledne s krátkými projevy vystoupili mimo jiné německá kancléřka Angela Merkelová či francouzský prezident Emmanuel Macron.

„Zastávám pevný názor, že očkování, testy a léky musí být celosvětově dostupné, finančně dosažitelné a přístupné,“ řekla Merkelová. Ta zároveň přislíbila, že Německo k celounijnímu příspěvku samo za sebe přidá ještě další pomoc v objemu 383 milionů eur (10,2 miliardy korun).

Další desítky milionů eur či dolarů přislíbila řada evropských zemí, ale také Kanada nebo Spojené státy. Americká vláda se podle Global Citizen zavázala k pomoci v objemu 545 milionů dolarů (13 miliard korun).

Na večer od 20:00 SELČ je pak plánován online koncert světoznámých hudebníků a zpěváků za účasti dalších slavných osobností. Vystoupí mimo jiné Justin Bieber, Shakira, Coldplay nebo Miley Cyrusová. Zpěvák Usher poprvé vystoupí s novou písní I Cry.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek