Panelové domy nárok na evropskou podporu ještě neztratily

17.10.2005
Ve stále neschválené finanční perspektivě pro období 2007-2013 je totiž zahrnuto opatření, které uvádí, že by evropské peníze měly přispívat také na opravy, které povedou k úsporám energie nebo ke zlepšení životního prostředí.

Bývalé země komunistického bloku ještě neztratily naději na financování obnovy a oprav panelových domů z evropských fondů. Vyplynulo to z vyjádření evropské komisařky pro regionální politiku, Danuty Hübnerové, před její návštěvou Slovenska.

Komisařka ovšem zdůraznila, že peníze ze strukturálních fondů nelze použít na výstavbu nových bytů. Ve stále neschválené finanční perspektivě pro období 2007-2013 je ovšem zahrnuto opatření, které uvádí, že by evropské peníze měly přispívat také na opravy, které povedou k úsporám energie nebo ke zlepšení životního prostředí. Mezi tyto aktivity lze tedy zahrnout i opravu panelových domů.

Evropská komise také podle Hübnerové zahájila jednání s Evropskou investiční bankou a Bankou pro rozvoj o jejich podílu na možném financování oprav. Naznačila tedy, že by nakonec z evropských zdrojů mohla být financována prakticky celá obnova panelové zástavby.

Hübnerová na Slovensku mimo jiné jedná o způsobu, jakým bude Slovensko rozdělovat finance z evropských fondů. Nynější způsob rozdělování prostředků prostřednictvím sektorových programů by mohlo v budoucnu nahradit přerozdělování v rámci regionálního operačního programu, tedy stejným způsobem, jako v okolních zemích. Změna by mohla proběhnout na základě výzvy slovenských regionů, které si přejí vyšší pravomoci při čerpání prostředků.

Komisařka ponechává konečné rozhodnutí na slovenských orgánech, nicméně připustila, že by „regionální rozdělování“ bylo efektivnější. Regiony podle ní vědí nejlépe jakou podporu potřebují. Ovšem upozornila v takovém případě také na růst jejich zodpovědnosti a s tím spojené vyšší nároky jednak ze strany EU, tak i veřejnosti.

Mezi další komisařčiny aktivity na Slovensku je také podpis memoranda o poskytnutí pomoci Slovensku z evropského Fondu Solidarity na odstraňování následků loňské ničivé vichřice ve Vysokých Tatrách. SR z fondu obdrží celkem 5,67 mil. eur.

Sdílet tento příspěvek