ECB úroky nezměnila, vyzvala vlády k podpoře ekonomiky

17.07.2020
Euroskop, čtk

Evropská centrální banka (ECB) včera podle očekávání ponechala svou měnovou politiku beze změny, základní úroková sazba zůstává na rekordním minimu nula procent. ECB si tak dala přestávku po sérii mimořádných opatření na podporu ekonomiky v době koronavirové krize. Šéfka centrální banky Christine Lagardeová nicméně vyzvala evropské představitele, aby se dohodli na financování podpory regionů, které koronavirus nejvíce zasáhl.

Prezidenti a premiéři členských zemí Evropské unie budou na bruselském summitu jednat o plánu Evropské komise (EK) na hospodářskou obnovu v hodnotě 750 miliard eur (zhruba 20 bilionů Kč).

„Je důležité, aby se evropští lídři rychle dohodli na ambiciózním balíku opatření,“ uvedla Lagardeová. Upozornila také, že přetrvává velká nejistota ohledně schopnosti úřadů dostat šíření koronaviru pod kontrolu a kompenzovat jeho dopady na příjmy, zaměstnanost a spotřebitelskou poptávku.

ECB se nyní zaměřuje na kontrolu přijatých kroků a pokračuje v nákupech dluhopisů v objemu, který stanovila dříve. Banka bude až do konce června příštího roku investovat 1,35 bilionu eur (36 bilionů Kč) do vládních a podnikových dluhopisů. Na tuto částku peníze na odkupy zvýšila o 600 miliard eur začátkem června.

„Udělali jsme už tolik, že máme nějaký čas, abychom pečlivě vyhodnotili hospodářské údaje,“ řekla v nedávném rozhovoru Lagardeová.

„ECB sotva může odpočívat, její práce zdaleka není hotová,“ myslí si ale ekonom Florian Hense z banky Berenberg. „Navzdory pokračujícímu zotavování stále hrozí zhoršení výhledu, včetně rizika velké druhé vlny pandemie covidu-19 a tvrdých celostátních omezení ve velkých evropských ekonomikách,“ řekl agentuře Reuters.

Nedávné hospodářské statistiky z eurozóny nicméně překonaly očekávání, což naznačuje, že ekonomika se dál postupně zotavuje. Tlak na ECB, aby přišla s dalšími opatřeními, tedy nebyl příliš silný, ačkoliv je zde stále riziko druhé vlny infekcí, které zastiňuje výhled.

Před sídlem ECB ve Frankfurtu nad Mohanem se včera i protestovalo. Aktivisté za ochranu klimatu a odpůrci kapitalismu tam blokovali vchod do budovy, uvedla agentura AP.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek