Zahraniční pracovníci z některých zemí musí mít test na covid

20.07.2020
Euroskop,ČTK

Zahraniční pracovníci ze zemí, které nejsou na seznamu bezpečných států kvůli šíření koronaviru, budou muset ode dneška v práci dokládat negativní test. Zaměstnavatelé ho musí vyžadovat. Znovu se mohou potkat také nesezdané smíšené páry, které epidemie rozdělila. Cizinci a cizinky ze států mimo unii mohou ode dneška za určitých podmínek přijet do ČR za svým protějškem.

Česko má seznam zemí, které podle rizika šíření nákazy označuje zelenou, oranžovou a červenou barvou jako na semaforu. Ode dneška budou muset mít podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) negativní test na koronavirus pracovníci ze států, které nepatří mezi bezpečné země a nejsou vyznačené zelenou barvou. Týká se to pracovních sil z většiny států mimo EU, v unii pak třeba ze Švédska.

Po vyhlášení opatření proti epidemii řada cizinců odjela do vlasti. Nyní se začínají vracet. Zastupitelské úřady už také obnovily vydávání víz lidem ze států mimo EU. Úřady práce na konci června evidovaly v Česku 602.500 zahraničních zaměstnanců. Tři pětiny z nich pocházely z unie, zbytek ze zemí mimo sedmadvacítku.

Vojtěch uvedl, že zaměstnavatelé mají povinnost test vyžadovat. Výsledky nesmí být starší než čtyři dny.

Do Česka se ode dneška mohou za určitých podmínek dostat za svým českým partnerem či partnerkou cizinky a cizinci ze zemí mimo unii. Nesezdané smíšené páry, které epidemie rozdělila, se tak budou moci znovu sejít. Lidé budou muset doložit čestné prohlášení a prokázat, že mají dlouhodobý vztah a že spolu případně bydleli.

Podle ministerstva zahraničí se Česko inspirovalo přístupem Dánska či Rakouska. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že čestným prohlášením lidé na sebe přebírají za partnera určité závazky, jako mají manželé. Dlouhodobý vztah pak mohou doložit třeba nájemní smlouvou, společným účtem v bance či rodným listem dětí. Žádosti o přicestování partnerů ze států mimo EU se budou vyřizovat elektronicky. Ministerstvo zahraničí vydá potvrzení, které pak žadatelé či žadatelky předají svému protějšku. Ten se jím prokáže při vstupu do ČR.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek