Euro po dohodě o fondu EU vystoupilo na čtyřměsíční maximum

21.07.2020
Euroskop,ČTK

Euro v reakci na dohodu nejvyšších představitelů zemí Evropské unie o parametrech vznikajícího fondu obnovy dopoledne vystoupilo k dolaru na 1,1470 USD, maximum za více než čtyři měsíce. Později ale o zisky přišlo. Fond má pomoci k zotavení ekonomik regionu, které zasáhla koronavirová krize.

Kolem 13:30 SELČ se kurz jednotné evropské měny pohyboval kolem 1,1438 USD, a mírně tak ztrácel ve srovnání s předchozím závěrem. K japonskému jenu euro zůstalo téměř beze změny na 122,74 JPY. Dolar k jenu vykazoval růst o 0,1 procenta na 107,30 JPY.

Lídři EU se po čtyřech dnech a nocích vyjednávání shodli na všech zásadních položkách fondu, který má k dispozici 750 miliard eur (asi 20 bilionů Kč). Dohoda je vnímána jako důležitý signál jednoty představitelů EU a jako základ ekonomické obnovy.

Zisky eura ale zbrzdila skutečnost, že trh dojednání dohody už očekával, takže kurz měny se zvyšoval už po zprávách, že se o fondu obnovy jedná. Analytici také upozorňují, že je zatím málo nových informací o finální dohodě, které by mohly vést k výraznějšímu růstu.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, ztrácel asi 0,1 procenta na 95,77 bodu.

Náladu na trhu zlepšují i povzbudivé výsledky testů očkovacích látek na nemoc covid-19, stejně jako pokračující růst cen akcií.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek