Vládní podpory snížily v Evropě bankroty

28.07.2020
Euroskop, ČTK

Masivní podpora ze strany centrálních bank a vlád, která zmírňuje dopady koronavirových restrikcí, pomáhá evropským společnostem odvracet hrozící bankroty. Počet firem, které požádaly o ochranu před věřiteli, ve velkých evropských ekonomikách jako Británie, Německo a Francie od pandemie prudce klesl, přestože ekonomikám se nedaří. To však současně vyvolává obavy z příchodu šoku, jakmile tyto mimořádné stimuly skončí, upozornila agentura Bloomberg.

Počet insolvenčních řízení v Británii mezi dubnem a červnem klesl podle údajů britského úřadu pro insolvence meziročně o 30 procent. Ve Španělsku podle tamního registru dokonce o téměř 60 procent. Podobné je to také v Německu, kde počet žádostí o insolvenční řízení podle dostupných údajů v dubnu klesl o 13 procent. Ve Francii se v dubnu tento údaj snížil o 19 procent.

Z velké části se na takovém vývoji podílí speciální opatření zavedená evropskými vládami jako odpověď na pandemii. Je mezi nimi třeba zmírnění insolvenčních pravidel, v rámci kterých firmy získaly větší flexibilitu v případě, že jejich finance jsou napjaté, uvádí partner madridské právní firmy Garrigues Juan Verdugo.

Firmy rovněž těžily z masivní měnové podpory, včetně nákupu aktiv za 70 miliard eur (1,8 bilionu Kč) od března, který byl odpovědí na pandemii. A vlády také uvolnily výdajové kohoutky a představily programy na pomoc zaměstnancům, které by firmy jinak musely propustit kvůli pauze v podnikání. Podle výpočtů agentury Bloomberg poskytly vlády firmám státem jištěné půjčky za téměř 40 miliard USD (890 miliard Kč). Největšími příjemci byly firmy z automobilového, leteckého a obranného průmyslu a energetické společnosti.

Podobný trend byl také v USA, kde centrální banka (Fed) rovněž přišla s masivními záchrannými stimuly. V prvním pololetí počet žádostí o bankrot v USA podle údajů Amerického bankrotového institutu klesl meziročně o 11 procent, i když bankroty velkých společností vzrostly.

V USA i v Evropě však zahájily insolvenční řízení také některá významná jména. V Evropě seznam zkrachovalých firem zahrnuje majitele obchodních center Intu Properties a digitální mediální firmu Technicolor. V USA jsou to půjčovna aut Hertz Global Holdings či maloobchod J. C. Penney.

Někteří odborníci varují, že nynější mimořádná opatření spíše odsouvají než že by bránily krachu problémových firem a dávají jim umělou životní podporu. Poté, co tato podpora skončí, může přijít vlna nových insolvencí.

Jiní však tvrdí, že pomoc a ekonomické pobídky jsou v dlouhodobém výhledu výhodné pro evropské ekonomiky a investory, protože udrží dobré společnosti nad vodou i v případě mimořádných podmínek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek