EK schválila fúzi UniCredito a HVB

19.10.2005
Schválený kontrakt je v Evropě zatím největším spojením bank, které nejsou z jednoho státu. Podle komise nebude mít sloučení obou finančních ústavů vliv na konkurenční prostředí v evropském hospodářském prostoru.

Evropská komise schválila záměr italské finanční skupiny UniCredito převzít za zhruba 20 miliard eur, což je téměř 600 miliard Kč, německou banku HypoVereinsbank (HVB). Schválený kontrakt je v Evropě zatím největším spojením bank, které nejsou z jednoho státu.

„Komise dospěla k závěru, že transakce nebude mít výrazný vliv na konkurenční prostředí v evropském hospodářském prostoru ani v žádné jeho větší části,“ píše se ve sdělení komise. Italská banka nabídku na převzetí HVB poprvé předložila v květnu. UniCredito za každou akcii HVB nabídne pět nových akcií.
UniCredito a HVB působí rovněž v Česku. Česká pobočka HVB je čtvrtou největší bankou v zemi podle bilanční sumy a UniCredito v Česku vlastní Živnostenskou banku.

Jak informoval italský a německý tisk, má Unicredito již jistých více než 65 procent akcií HVB, což bylo stanovené minimum pro převzetí. Oficiálně sice italská strana o víkendu potvrdila, že drží 48,6 procenta, v tom ale podle finančních expertů nejsou započteny podíly koncernu Münchner Rück. Ten vlastní 18,6 procenta akcií, které podle vyjádření jeho zástupců chce za akcie Unicredito vyměnit. Směnný poměr je jedna akcie HVB za pět cenných papírů Unicredito.

Lhůta, dokdy akcionáři mohou své podíly vyměnit za nové akcie, byla prodloužena o dva týdny a vyprší v pondělí 24. října. Hranice 65 procent akcií je v podstatě jedinou zásadní podmínkou pro dokončení největší mezinárodní evropské bankovní fúze. Vyjádření musí ještě dát Evropská unie, všeobecně se ale počítá s jejím souhlasem, zřejmě ještě tento týden.
Podle evropské komisařky Neelie Kroesové Komisa zkoumala, jak bude fůze působit na země, jako je Polsko, kde mají obě banky podstatné aktivity. Zákazníci v těchto zemích nebudou podle ní fúzí nijak ohroženi.

Zatímco zaměstnanci a zákazníci HVB s převzetím prostřednictvím Unicredito souhlasí, začíná se podle německého tisku formovat jistý protest v Bank Austria, která je dceřinou společností HVB. „Pocit štěstí z fúze se zatím nedostavil,“ řekla deníku Handelsblatt předsedkyně podnikové rady společnosti, Hedwig Fuhrmannová.

Trnem v oku je vídeňské bance především záměr Unicredito vytvořit v rámci Bank Austria-Creditanstalt společnost, která by měla na starosti pouze Rakousko. Podniková rada Bank Austria nejen vlastní akcie společnosti, ale má také smluvně zajištěná zvláštní práva. Bez jejího souhlasu tak nemůže Unicredito zásadně měnit strukturu Bank Austria.

Sdílet tento příspěvek