Ceny v eurozóně v srpnu poprvé od roku 2016 klesly

02.09.2020
Euroskop,ČTK

Spotřebitelské ceny v eurozóně klesly v srpnu o 0,2 procenta, o měsíc dříve o 0,4 procenta vzrostly. Ve svém rychlém odhadu to včera uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Inflace se v době koronavirových omezení a dopadů na hospodářství dostala do záporných hodnot poprvé od roku 2016. Údaje podle analytiků zvyšují pravděpodobnost, že Evropská centrální banka (ECB) přikročí k dalším opatřením na podporu ekonomiky eurozóny.

„Je to šokující zpráva,“ řekl k poklesu spotřebitelských cen v eurozóně analytik Frederik Ducrozet ze společnosti Pictet Wealth Management. „Pokud inflace zůstane na velmi nízké úrovni, mohla by se ECB v prosinci rozhodnout rozšířit program nákupu dluhopisů,“ uvedl ekonom Florian Hense z banky Berenberg.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali, že ceny v eurozóně meziročně vzrostou, a to o 0,2 procenta. Rychlý odhad neobsahuje data za celou Evropskou unii.

Eurostat upozornil, že v srpnu pokračovalo postupné uvolňování opatření zavedených proti šíření nového koronaviru, která omezila ekonomickou aktivitu. Inflace se však ještě více než v předchozích měsících vzdálila cíli ECB, která chce držet meziroční růst cen těsně pod dvěma procenty. Banka už letos podnikla sérii mimořádných opatření na podporu inflace a ekonomiky, která se potýká s negativními dopady krize. Minulý měsíc ale na svém zasedání nechala měnovou politiku včetně úrokových sazeb beze změny.

Nejvýrazněji se na celkové deflaci v srpnu podepsal propad cen energií, které v srpnu meziročně klesly o 7,8 procenta. Naopak ceny potravin, alkoholu a tabákových výrobků pokračovaly v růstu, proti loňskému srpnu se zvedly o 1,7 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek