Rekordní pokles ekonomiky EU i eurozóny byl nižší než v odhadech

08.09.2020
Euroskop, čtk

Ekonomika Evropské unie ve druhém čtvrtletí klesla proti prvním třem měsícům roku o rekordních 11,4 procenta, zejména kvůli omezením spojeným s šířením nového koronaviru. Meziroční pokles hrubého domácího produktu (HDP) pak činil 13,9 procenta. Ve své konečné zprávě to dnes uvedl evropský statistický úřad Eurostat. V České republice byl hospodářský propad mírnější.

Mezičtvrtletní hospodářský pokles v EU je méně výrazný než podle dřívějších údajů, kdy se blížil 12 procentům. Eurostat ale zdůraznil, že i tak jde zdaleka o nejvýraznější pokles od zavedení těchto statistik v roce 1995.

„Dnes zveřejněný propad HDP je pouze finální zpřesnění dřívějších odhadů, které byly zveřejněny v předešlých týdnech. Je sice o několik desetinek lepší, než byly dřívější odhady, nemění však nic na intenzitě propadu eurozóny následkem koronakrize,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

České hospodářství podle Eurostatu zaznamenalo proti prvnímu čtvrtletí propad o 8,7 procenta, což je o tři desetiny procentního bodu více, než uváděla předběžná zpráva v srpnu. Slovenská ekonomika klesla o 8,3 procenta. Meziročně pak česká ekonomika klesla o 11 procent, slovenská o 12,2 procenta.

Seidler upozornil, že česká ekonomika zaznamenala ve druhém čtvrtletí také bezprecedentní propad. „V mezinárodním srovnání však šlo ještě o méně negativní vývoj, jelikož řada zemí EU ve druhém čtvrtletí poklesla ještě intenzivněji, v některých případech se jednalo o pokles kolem 20 procent,“ dodal.

V zemích platících eurem se ekonomika proti předchozímu čtvrtletí propadla o 11,8 procenta a meziročně o 14,7 procenta. To je rovněž méně než v předchozích odhadech Eurostatu.

Mezi jednotlivými státy zaznamenalo největší propad HDP proti předchozím třem měsícům Španělsko (18,5 procenta), dále Chorvatsko (14,9) a Maďarsko (14,5). O něco lépe na tom byla největší unijní ekonomika Německo, kde HDP klesl proti prvnímu čtvrtletí o 9,7 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek