Evropské ekonomiky se plně zotaví nejspíš až v roce 2022

16.09.2020
Euroskop, čtk

Evropské ekonomiky se pravděpodobně nevrátí dříve než v roce 2022 na úrovně z období před příchodem pandemie nemoci covid-19. Uvedl to dnes šéf Evropského stabilizačního mechanismu (ESM) Klaus Regling. ESM funguje jako záchranný fond eurozóny.

„Zažíváme nejhorší ekonomickou krizi za 100 let. Neočekáváme, že se (evropské ekonomiky) vrátí na předkrizové úrovně před rokem 2022,“ řekl Regling na ekonomické konferenci v Aténách.

Šéf ESM rovněž předpověděl, že rozpočtové deficity v eurozóně letos dosáhnou deseti procent hrubého domácího produktu. V příštím roce pak počítá s poklesem na pět procent HDP, napsala agentura Reuters.

Evropský statistický úřad Eurostat minulý týden oznámil, že ekonomika Evropské unie ve druhém čtvrtletí kvůli omezením souvisejícím s koronavirem klesla proti prvním třem měsícům roku o rekordních 11,4 procenta. V zemích platících eurem se ekonomika propadla o 11,8 procenta.

Evropská centrální banka minulý týden předpověděla, že HDP eurozóny se v celém letošním roce sníží o osm procent. V příštím roce pak ECB počítá s pětiprocentním nárůstem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek