Banky z EU musejí omezit závislost na britském clearingu

22.09.2020
Euroskop, čtk

Banky a finanční společnosti z Evropské unie budou mít čas do poloviny roku 2022, aby snížily svou přílišnou závislost na britských clearingových firmách. Uvedla to v pondělí Evropská komise (EK). Clearingem se rozumí vypořádání bezhotovostních platebních transakcí a právě Londýn je tradičním a největším evropským centrem.

Británie v lednu Evropskou unii opustila a neomezený přístup k unijnímu finančnímu trhu ztratí v prosinci. Pak začne i lhůta v délce 18 měsíců, ve které budou muset finanční domy z EU závislost na Londýnu omezit.

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis, který zodpovídá za finanční služby, schválil návrh, aby clearingové společnosti se sídlem v Británii mohly poskytovat služby evropským zákazníkům po 1. lednu 2021 ještě 18 měsíců. Tím mají unijní firmy získat čas na to, aby snížily svou závislost na nich.

Britská centrální banka pondělní rozhodnutí Komise vítá. Je podle ní časově omezené a snižuje také riziko případné finanční nestability, uvedla agentura Reuters.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek