Komise ulehčuje výplatu dodatečných důchodů

20.10.2005
Evropská komise schválila návrh směrnice, která má umožnit pracovníkům, aby při změně zaměstnání nepřišli o nároky na dodatečné důchody, které jim poskytují zaměstnavatelé.

Evropská komise schválila dnes návrh směrnice, která má umožnit pracovníkům, aby při změně zaměstnání nepřišli o nároky na dodatečné důchody, které jim poskytují zaměstnavatelé. Cílem je zamezit tomu, aby se tyto důchodové systémy nestávaly překážkou mobility pracovníků uvnitř členských zemí i v celém prostoru EU.

Nový návrh se týká dodatečné důchody, které zaměstnavatelé povinně poskytují na základě kolektivních smluv buď v rámci odvětví nebo podniků. Přenos základních důchodů je již upraven jinou evropskou legislativou. Důvodem vytvoření nového návrhu je to, že se úprava těchto důchodů v jednotlivých zemích značně liší a pracovníci, kteří migrují mezi jednotlivými členskými zeměmi o tento důchod přicházejí.

Komise chce tak pomoci lidem, kteří často mění práci. Podle posledních údajů je ve „staré“ patnáctce devět procent zaměstnanců, kteří mění zaměstnání každý rok. Podle zdroje EK má dodatečné důchody 90 procent zaměstnanců ve Švédsku nebo Nizozemsku, 57 procent v Německu, 10 procent ve Francii a čtyři procenta ve Španělsku. V nových členských státech jde o okrajový jev; pokud podniky připlácejí zaměstnancům na důchody, mohou obvykle s touto částkou disponovat a problém přenositelnosti odpadá.

Podle eurokomisaře Vladimíra Špidly, který je autorem návrhu, nemůže Evropská unie poškozovat lidí, kteří díky své flexibilitě často mění zaměstnání. Pravidla v oblasti důchodů by podle něj měla být plně transparentní a nové směrnice měla být již dávno přijata.

Komise nenavrhuje sladit systémy dodatečných důchodů, ale přimět státy, aby je učinily kompatibilními. Pracovník má dostat právo převést částku, kterou mu jeho podnik „naspořil“, do jiného podniku, který má stejný nebo podobný systém. Druhou možností je, že si toto sumu u předchozího zaměstnavatele ponechá a ten má povinnost mu ji po odpovídající valorizaci vyplatit v okamžiku dosažení důchodového věku.

Návrh směrnice nyní bude projednán členskými státy v Radě EU a bude se jím zabývat Evropský parlament. Pokud bude schválen, vstoupí v platnost 1. ledna 2008.

Sdílet tento příspěvek